БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЯКІСНІЙ ПИТНІЙ ВОДІ В БЕРЕЗІВЦІ - БУТИ!

Дата: 06.02.2021 11:27
Кількість переглядів: 593

Фото без описуПитна вода в Березівці — проблемне питання далеко не сьогоднішнього дня, і вже давно потребує уваги з боку місцевої влади. Тож не дивно, що соцмережі час від часу просто «вибухають» шквалом негативу.

Знає про цю проблему і сільський голова Михайло Яромов та новообраний депутатський корпус Березівської сільської ради. Більше того - питання є пріоритетним, і наразі вже вступило в активну фазу вирішення.

2 лютого очільник громади провів телефонні перемовини з представниками колективного підприємства «Житомирводпроект». У ході розмови між сторонами було досягнуто домовленостей про те, що найближчими днями спеціалісти вищезгаданої установи проведуть виїзну робочу нараду безпосередньо на місці, в Березівці. А вже 4 лютого зустріч відбулася, під час якої — визначено причинно-наслідковий зв'язок, а також способи відновлення тут питної води відповідної якості.

У першу чергу, таке обстеження дало можливість сільській раді чітко визначитися, що саме потрібно робити та, відповідно, - мати розуміння, з якими вимогами оголошувати тендер на проведення відповідних робіт. Адже коштує це не дешево, і сума явно перевищуватиме так званий «поріг», який допускається для виконання робіт без тендеру.

Після зустрічі з «Житомирводпроектом», ми поспілкувалися із начальником проектного відділу цього підприємства — Григорієм Дубінцем, яким поділився враженнями, і розповів про наступні кроки, які стануть початком відновлення якісного водопостачання в Березівці.

За словами Григорія Михайловича, система водопостачання збудована ще 1987 року, де було запроектовано дві свердловини, станція знезалізнення, так звана «Струя», дві водонапірні вежі по 25 м?, і висотою ствола 18 м.

Не відомо на якому етапі ця система не стала працювати так, як потрібно та й наразі вона є неактуальна, адже досить енергозатратна. До того ж, навіть візуально видно, що по ній пішла корозія, і металоконструкції відновленню не підлягають, зазначає експерт.

Говорити про одну з водонапірних веж уже навіть не доводиться, бо її у свій час встигли зрізати і вкрасти. На другій вежі, теж невідомо на якому етапі, хтось із «новаторів» встановив примітивну систему водопідготовки, аби «хоч щось»… І через цей «примітивізм», — оцінює ситуацію пан Григорій, — зараз у Березівці вода такої поганої якості. А вона, як показали останні лабораторні дослідження, не відповідає нормативним показникам по вмісту залізу, і перевищує їх у 10-15 разів.

Для того, щоб відновити якісне водопостачання наразі потрібно встановити енергоекономічну маловитратну установку водопідготовки баштового типу, радить спеціаліст. Тобто, потрібна ще одна додаткова башта, але недоцільно її встановлювати поблизу існуючою (та й місця для цього там вже немає!), а є можливість провести монтаж на площадці біля старої станції знезалізнення.

Першочергово потрібно визначити необхідну продуктивність башти. Орієнтовно споживання наразі — 70-80 м? на добу, — але такий низький забір на кількість жителів у понад дві тисячі, припускає Г. Дубінець, через неякісну воду. Упевнений, якби вода відповідала вимогам, люди б використовували її в значно більших об’ємах.

Крім того, необхідно відновити ще одну свердловину, яка є на цьому майданчику. І обов’язково, за словами керівника відділу ЖКГ Романа Пронози, необхідно замінити трубу, яка йде від вузла станції знезалізнення до населеного пункту. Їй більше 30 років, і вона в критичному стані — напівзабита відкладеннями заліза, в якій також пішли корозійні процеси, "не сумісні з життям".

Першочергово, аби почати роботу над відновленням якісного водопостачання, — потрібно зробити кошторисну документацію. Вартість проектних робіт, а для цього потрібна топографічна зйомка, інженерно-геологічне вишукування, і, власне, проектна частина — вартуватиме понад 100 тис. грн. Поки зарано говорити про кошторис самого будівництва, каже проектант «Житомирводпроекту», але орієнтовно сума сягне точно більше 1 млн. грн. І це мова лише про станцію, бо заміну труби проведуть власними силами комунального підприємства сільської ради «Каскад», що в рази здешевить відповідні роботи.

Тож проблему вивчено, процес запущено. Зауважу, що кошти на всі вищезгадані роботи були закладені в бюджет сільської ради на 2021 рік, тож якісній питній воді в Березівці - бути!

Варто додати, що якість води залежить не лише від сільської ради, а й від кожного її жителя. Якщо населення буде вчасно сплачувати за надані послуги, у комунального підприємства завжди будуть обігові кошти, щоб підтримувати систему водопостачання в належному стані.

Аби всі мешканці Березівської сільської ради були в рівних умовах, 3 лютого, на позачерговій сесії депутатами було прийнято рішення про відключення «водних» боржників у разі тримісячної заборгованості, з обов’язковим попередженням у десятиденний термін. Також депутати підтримали прохання «Каскаду» про збільшення вартості «врізки» та підключення до водогону, яке не переглядалося понад десятиріччя, і було встановлено символічно на рівні 25 грн. за послугу та зобов'яжуть всіх, хто ще не має приладів обліку — встановити їх згідно чинного законодавства. А поки що, для таких абонентів збільшено норму споживання води до 3,06 м ?

P.S. Спеціалістами «Житомирводпроекту» паралельно було оглянуто системи водопостачання у Василівці та Болярці, які наступні «у черзі» на покращення та модернізацію.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь