ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?
23-29 жовтня — Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).
Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив на здоров'я -- зокрема на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі. Вони піддаються більшому впливу, ніж дорослі. А ще свинець впливає на мозок, що розвивається – це може призвести до зниження інтелектуальних здібностей.
Цифри і факти
• За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров'ям у людей. Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки.
• Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я.
• За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров'я, у 2019 році вплив свинцю став причиною 900 тисяч смертей в різних країнах.
• Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість, виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла, мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас тощо.
• У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також відбувається в системі: «вода-ґрунт-рослини-харчові продукти-людина». Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.
• Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45% надходить з їжею, 30% -- з пилом, 10–20% -- з питною водою і 5-20% -- з повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом, молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом -- це весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу. Кількість металу, що виділяється з потом -- до 60 мкг за добу.
Симптоми свинцевого отруєння:
• біль або дискомфорт;
• втома;
• головний біль;
• закреп;
• нудота або блювота;
• оніміння або поколювання;
• складність заснути;
• спазми шлунку;
• труднощі у вивченні нових речей.
Як убезпечитися від отруєння свинцем
• Купуйте продукти харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю). Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.
• Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.
• Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху -- навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам і пляжам.
• Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху, у час пік.
• Користуйтеся респіраторами при роботі з товарами зі значною концентрацією свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори тощо).
• Дотримуйтеся правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся повноцінно.
• Використовуйте в додатковому харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).
Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі.
Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають вивести його з організму. У випадку високого рівня свинцю в організмі -- необхідна госпіталізація в стаціонар.
Бережіть себе і будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».