БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ В?

Дата: 27.01.2023 14:53
Кількість переглядів: 78

Фото без описуГепатит В - це небезпечна для життя інфекція печінки, яку спричиняє вірус гепатиту В. Його можливі наслідки — хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу та раку печінки.

Цифри і факти

• За оцінками ВООЗ, понад 2 мільярди людей в світі інфіковані гепатитом В, з них близько 360 мільйонів мають хронічну форму. Щороку реєструють 4,5 мільйона нових випадків захворювання. Від наслідків хронічного гепатиту В щороку помирає близько 900 000 людей.

• У 20-30% людей, інфікованих гепатитом B у дитинстві, в подальшому розвивається цироз та рак печінки.

• Хронічний гепатит В — невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення ефективно попереджує інфекцію та її хронічні наслідки в 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках — протягом усього життя.

• За рекомендацією ВООЗ, усі новонароджені якнайшвидше мають отримати щеплення від гепатиту В. Бажано, щоб перша доза була введена протягом 24 годин після народження. Друга доза вводиться у 2 місяці, третя — у півроку.

• Дуже важливо отримати усі три вакцини, адже від цього залежить рівень захисту дитини. Так, після першої дози вакцини, дитина має захист у 48% через місяць після вакцинації. Через два місяці після другого щеплення рівень захисту становить 91%, після третьої дози рівень захисту досягає 96%.

• Тільки 42% дітей у світі отримують перше щеплення від гепатиту В при народженні.

• На кінець 2021 року три щеплення від гепатиту в Україні отримали лише 65% дітей віком до року.

• В нашій країні з вірусним гепатитом В живуть близько 550 тисяч людей. Однак офіційно діагноз зареєстрований тільки у 18000 осіб. Значна частина пацієнтів не отримує лікування через незнання свого гепатит-статусу.

Як розививається гепатит В?

• Хворобою можна заразитися кількома шляхами: природним і штучним. До природних можна віднести статевий спосіб передачі та «вертикальний» - від матері до дитини, або через різні біологічні рідини людини. До штучних - парентеральний (під час переливання крові) або під час інших маніпуляцій, під час яких відбувається порушення захисного шару шкіри.

• Передача гепатиту B від матері до дитини може відбутися під час пологів, або ж внутрішньоутробно, якщо пошкоджена плацента. Ризик такого інфікування зростає, якщо мати перенесла гепатит В під час вагітності, або під час пологів гепатит перебуває в гострій стадії. Крім того, ймовірність передачі гепатиту B від матері до дитини стає дуже високою, якщо мати є ВІЛ-позитивною.

• Незважаючи на те, що вірус гепатиту В міститься в молоці, випадків подібного інфікування не зафіксовано. Також вірус міститься і в інших біологічних рідинах і виділеннях: сльозах, калі, слині, сечі, які в разі потрапляння на слизову або на ушкоджені ділянки шкіри теж можуть спричинити інфікування. Однак ризик подібного зараження дуже малий.

• Нині найпоширенішим способом передачі вірусу гепатиту В є саме парентеральний: під час вживання ін'єкційних наркотиків, переливання крові, якщо не дотримуються всіх санітарних норм, під час процедури манікюру, татуажу, пірсингу, татуювання.

• Вірус гепатиту В може вижити на відкритому повітрі мінімум 7 днів, навіть у засохлій крапельці крові. Передача вірусу через кров - найпоширеніша форма передачі гепатиту В.

Симптоми та наслідки хвороби

• Щойно вірус потрапляє в організм людини, він не проявляє себе одразу. Протягом 50 - 180 днів відбувається інкубаційний період. При цьому вірус проявляє себе як гепатит А: погане самопочуття, температура, темна сеча, знебарвлений кал, поява жовтого відтінку білка очей, шкіри. Але за гепатиту В додаються ще деякі симптоми: сверблячі алергічні висипання, суглобовий біль, загальний важкий стан, стомлюваність. Крім того, печінка та селезінка значно збільшуються.

• Гепатит В - дуже небезпечне захворювання, особливо в хронічній формі. Але й за гострої бувають летальні випадки. В 1% випадків гострий гепатит В розвивається дуже швидко - практично відразу починається «жовтянична» стадія, з рота з'являється дуже специфічний солодкуватий запах. Інші тривожні ознаки - сонливість вдень і безсоння вночі. У більшості випадків, якщо хвороба отримала подібний розвиток, результат буде летальним.

• Якщо гепатит В перейшов у хронічну стадію, то з імовірністю в 30% у людини починається цироз печінки.

Пам’ятайте! Найбільш дієвий захист від гепатиту В – вчасна вакцинація.

• Ще у 2002 році вакцина від гепатиту В внесена до Національного календаря профілактичних щеплень і обов'язкова для дітей. Її роблять безкоштовно. Ця вакцина рекомендована і для дорослих, її можна зробити власним коштом.

• Саме вакцинація є найуспішнішим методом боротьби із захворюваннями та смертністю. Вчасно зроблене щеплення захищає дитину, а загальне охоплення вакцинацією у 95% може назавжди викорінити гепатит В як явище.

Відділ комунікації,

організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь