БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ТРИ ПІДСТУПНІ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ НИРОК

Дата: 06.02.2023 11:28
Кількість переглядів: 79

Фото без описуНирки - це пара життєво важливих органів, які очищають кров людини і підтримують її хімічний баланс. Ці невеликі - приблизно з кулак розміром - органи розташовуються ближче до середини спини, трохи нижче ребер: по одній нирці праворуч і ліворуч.

Цифри і факти

• Нирки - це складний переробний комплекс, який щодня пропускає через себе близько 200 літрів крові.

• Під час роботи нирок відфільтровується близько двох літрів відходів, що складаються з більш ніж 150 різних речовин і зайвої води.

• Відходи утворюються в результаті роботи всіх клітин організму, а також у процесі травлення.

• Те, що залишається після засвоєння поживних речовин, накопичується в крові й може призвести до отруєння та навіть загибелі організму.

• Відфільтровані нирками шкідливі речовини та зайва вода виводяться з організму у вигляді сечі.

• Ця рідина збирається в ниркові миски, спускається сечоводами в сечовий міхур, де накопичується, а потім видаляється.

Що може спричинити небезпеку для здоров’я нирок?

1.Сидячий спосіб життя

У людей, які сидять більшу частину дня, підвищений ризик захворювань нирок, вважають учені з Університету Лестера у Великій Британії. На їхню думку, тривала нерухомість призводить не тільки до збільшення ваги і порушення постави, а й до хронічних захворювань сечовидільної системи.

У дослідженні взяли участь понад 5500 осіб віком від 40 до 75 років. Вчених цікавив стан здоров'я добровольців, а також час, проведений у сидячому положенні та в русі. З'ясувалося, що в жінок, які сидять понад 8 годин на день, ризик хвороб нирок на 30% вищий порівняно з тими, хто сидить менш ніж 3 години. У чоловіків цей же показник становив 15%.

Крім того, представники сильної статі, які рухалися хоча б 30 хвилин на день, знижували ризик розвитку хвороб нирок на 30%. Для жінок сидячий спосіб життя виявився набагато небезпечнішим. Фізичні вправи не мали істотного впливу на ризик розвитку ниркових захворювань.

Вчені переконані, що хвороби нирок - одна з найпоширеніших груп хронічних захворювань. І якщо чоловіки можуть знизити ризик ураження нирок регулярними заняттями, то жінкам доведеться стежити за тим, скільки вони сидять протягом дня, і регулярно переривати роботу для розминки.

2.Газовані напої

Якщо людина любить солодкі газовані напої - у неї може бути високий ризик виникнення захворювання нирок, вважають автори іншого дослідження. Воно показало зв'язок між вживанням газованої води і підвищенням ризику захворювання нирок. Дослідження охопило понад 12 000 співробітників університету в Японії, які пройшли щорічний огляд у медичному центрі. У рамках огляду їхню сечу було перевірено на наявність білка.

У тих співробітників університету, що вживали понад 2 газованих напої на день - виявлено вміст білка в сечі. А ті, хто вживав у меншій кількості або взагалі не вживав газовані напої щодня - могли похвалитися мінімальним вмістом білка.

Білок у сечі вважається ранньою, але оборотною ознакою захворювання нирок. За даними експертів, нові дані стали ще одним доказом існування побічних ефектів вживання газованих напоїв у великій кількості. Білок у сечі може бути свідченням не лише захворювання нирок, а й бути ранньою ознакою серцево-судинних захворювань, інсульту та серцевої недостатності.

3.Фаст-фуд

Напівфабрикати, копченості та фаст-фуд, у яких є добавки, що містять фосфор - провокують захворювання нирок, вважаютьвчені. Дослідники певні, що проблеми з нирками виникають через споживання людьми набагато більшої кількості фосфору, ніж їм потрібно.

Фосфор природно міститься в молоці, сирі, квасолі, горіхах - і відіграє життєво важливу роль для формування кісток і зубів, а також для нормального функціонування клітинних мембран. Надлишок фосфору зазвичай виділяється нирками.

Але в деякі продукти харчування - консерви, копченості, напівфабрикати і фаст-фуд - виробники додають фосфати, щоб надати їм привабливішого вигляду і збільшити термін зберігання.

Якщо таких продуктів у раціоні занадто багато – то нирки не справляються з надлишками фосфору, і їхня робота порушується. Особливо небезпечний надлишок фосфору для тих, у кого захворювання нирок уже почалися з будь-якої іншої причини.

Дослідники вважають, що кількість фосфору в продуктах рідко вказується точно на етикетках. Тому люди не знають, скільки цієї речовини вони споживають. Найкращий вихід для профілактики захворювань нирок - відмовитися від постійного вживання перероблених продуктів і фаст-фуду.

Відділ комунікації, організаційної

та інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь