БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЯК ЗМІЦНИТИ ІМУНІТЕТ?

Дата: 01.03.2023 10:00
Кількість переглядів: 109

Фото без опису1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Його було започатковано за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році. Мета цього дня - залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

Цифри і факти

• Слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає - звільнення. Імунітет - здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.

• Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

• Тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Вони хворіють досить часто. У решти 80% людей сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

• 80% нашої імунної системи знаходиться в кишечнику.

Поради для зміцнення імунної системи

• Не куріть

Тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько 50% помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає життів на рік, а від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

• Регулярно вживайте овочі та фрукти

Це важливі джерела вітамінів та мінералів. Бажано з’їдати п'ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 грам).

• Більше рухайтеся

 Фізична активність покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон і впоратися зі стресами.

• Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага та ожиріння — це глобальна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику різних хронічних захворювань. Вона також може погіршити перебіг COVID-19.

• Не вживайте алкоголь

Алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи. Це призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. У результаті ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію.

• Достатньо спіть

Здоровий сон — це запорука якісного і тривалого життя. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи , психічного здоров’я.

• Уникайте стресів

В нинішнім умовах це майже неможливо - проте не забувайте про дрібниці, які покращують ваш настрій.

• Не забувайте про щеплення

Вакцинація найбільше допомагає імунізації . Вона стимулює імунну відповідь, необхідну для подолання інфекційного збудника або його токсинів.

5 найкращих продуктів для зміцнення імунітету

1. Куркума

Це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Упродовж тисячоліть вона використовується в індійській і китайській традиційній медицині. Наукові дослідження 1970-х років підтвердили її сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.

2. Гарбузове насіння

Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю до міді, цинку й білка. Їх вживання має багато користі для організму: підтримка здорового імунітету, зростання й ділення клітин, нормалізація сну та настрою, здоров’я очей і шкіри, регуляція інсуліну й чоловічої статевої функції.

3. Броколі

Це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань. Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка, яка підтримує нормальну функцію й ділення клітин і запобігає розвитку раку.

4. Ферментовані продукти

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму – адже 70-80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.

5. Часник

Часник є одним із кращих продуктів, які підвищують імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси. Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді.

Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Будьте здорові!

Відділ комунікації, організаційної та

інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь