БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

РАННІ ОВОЧІ ТА ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄМННЯ НІТРАТАМИ

Дата: 10.04.2023 16:36
Кількість переглядів: 72

Фото без описуНітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами навколишнього середовища. Джерелом такого забруднення можуть бути азотні добрива; продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи; побутові речовини; тощо.

Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів.

Нітрати викликають метглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – рак, вони руйнують нервову і серцево-судинну систему, впливають на розвиток ембріонів.

Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

• овочі, фрукти та зелень;

• м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);

• сири (застосовують у виробництві);

• вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм).

До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, буряк, редька тощо), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь; до середньонітратних (180-700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди. Майте на увазі, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія, можливо прояви алергічної реакції.

Високонітратні продукти, при систематичному їх вживанні, викликають метгемоглобінемію, основні симптоми якої проявляються в наявності синюшності обличчя, головного болю, підвищеної стомлюваності, зниженої працездатності, задишки, порушення серцевого ритму, втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.

Накопичуючись у токсичних концентраціях в ґрунті, рослинах, воді та харчових продуктах, нітрати є причиною як гострих, так і хронічних (часто безсимптомних) отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.

При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.

Гострі отруєння трапляються при вживанні води, продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливими до надлишку нітратів є діти до 10 років.

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області застерігає:

• не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі;

• з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;

• при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;

• перед вживанням фруктів та овочів ретельно їх мийте, обробляйте окропом та чистіть від шкірки.

• Бережіть себе та здоров'я своїх близьких!

Борис Гущин,

начальник Житомирського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь