БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

Дата: 02.09.2023 07:55
Кількість переглядів: 72

Фото без описуГострі кишкові інфекції – інфекційні хвороби, збудниками яких є віруси і бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунуку. Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають обмежений доступ до засобів особистої гігієни та якісної питної води, у яких відсутнє холодильне обладнання або ж вони недостатньо дбають про власну гігієну.

Що спричиняє гострі кишкові інфекції?

Гострі кишкові інфекції спричиняють норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси, кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Як відбувається зараження?

Збудники передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби, зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Які симптоми гострих кишкових інфекцій?

Найчастіше це нудота, блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується сальмонельозу і шигельозу. Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для прикладу в дітей швидко розвивається дегідратація і їм обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.

Що робити?

Негайно зверніться до лікаря якщо:

• наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість у роті та горлі, спрага;

• часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;

• випорожнення з домішками крові та/або гною;

• висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;

• болі в животі.

Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності незначних ознак занедужання, необхідно звертатися до лікаря!

Як запобігти кишковим інфекціям?

• мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо;

• не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;

• для пиття і приготування їжі використовуйте питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

• уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування;

• не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості;

• зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці та при рекомендованому температурному режимі;

• регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах;

• в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової;

• ретельно піддавайте відповідній температурній обробці продукти харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я —

Відділ комунікації, організаційної та

інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь