ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?
Гострі кишкові інфекції – інфекційні хвороби, збудниками яких є віруси і бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунуку. Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають обмежений доступ до засобів особистої гігієни та якісної питної води, у яких відсутнє холодильне обладнання або ж вони недостатньо дбають про власну гігієну.
Що спричиняє гострі кишкові інфекції?
Гострі кишкові інфекції спричиняють норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси, кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Як відбувається зараження?
Збудники передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби, зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Які симптоми гострих кишкових інфекцій?
Найчастіше це нудота, блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується сальмонельозу і шигельозу. Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для прикладу в дітей швидко розвивається дегідратація і їм обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.
Що робити?
Негайно зверніться до лікаря якщо:
• наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість у роті та горлі, спрага;
• часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;
• випорожнення з домішками крові та/або гною;
• висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
• болі в животі.
Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності незначних ознак занедужання, необхідно звертатися до лікаря!
Як запобігти кишковим інфекціям?
• мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо;
• не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
• для пиття і приготування їжі використовуйте питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
• уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування;
• не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості;
• зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці та при рекомендованому температурному режимі;
• регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах;
• в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової;
• ретельно піддавайте відповідній температурній обробці продукти харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.
За матеріалами Міністерства охорони здоров’я —
Відділ комунікації, організаційної та
інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»