БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

БЕРЕЗІВСЬКА ГРОМАДА ТА СМІТТЯ: ЩО НЕ ТАК І ЧОМУ ВАРТО ПОЧИНАТИ З СЕБЕ?

Дата: 15.01.2024 17:59
Кількість переглядів: 80

Фото без описуПитання централізованого вивозу сміття та роздільного збору побутових відходів в селах України знаходиться не на найвищому рівні, і це ні для кого не секрет. Одна з головних проблем, як би по-філософськи вона не звучала, — це байдужість населення. Часто мешканці сіл не до кінця вірять, що централізований роздільний збір сміття взагалі можливо запровадити. Крім того, вони не до кінця розуміють, навіщо це робити. Люди не вбачають в цьому користі для власного здоров’я та збереження навколишнього середовища, яке захаращується відходами. Тож, як не прикро це констатувати, — людей спочатку потрібно привчити збирати і здавати відходи, а не викидати їх у яри, або вивозити у поле чи ліс, створюючи при цьому стихійні сміттєзвалища, — а вже потім говорити про централізований вивіз сміття.

Проте, Березівська сільська рада, попри усі виклики людського фактору, у своїй діяльності взяла курс на створення чистої та безпечної громади. На 37 сесії VІІІ скликання від 20 грудня 2022 року було затверджено Програму охорони навколишнього природного середовища на 2023-2025 роки, якою серед іншого передбачено розвиток сфери поводження з твердими побутовими відходами.

У рамках Програми розроблено та затверджено схеми санітарного очищення населених пунктів громади, працюємо над ліквідацією стихійних сміттєзвалищ. Крім того, ще в 2021 році було розпочато організацію централізованого вивозу побутових відходів від населення.

У ході розвитку цього напрямку роботи у 2023 році після проведення відкритих торгів було укладено договір із підприємством «Добробут», завдяки якому на території всієї громади за кошти місцевого бюджету розпочали встановлення сміттєвих контейнерів і, частково, контейнерів для роздільного збору відходів та налагоджено стабільне їх вивезення.

Так, за 2023 рік підприємством було вивезено 6500 м³ сміття, що становить близько 700 тонн! Встановлено 209 сміттєвих контейнерів ємністю 1100 літрів, з яких 121 належить безпосередньо громаді. Сума договору виконаних робіт за рік склала 2 199 624 грн. Наразі триває подальше активне впровадження роздільного збору сміття — встановлення сіток для вторинної сировини (скло, пластик, метал) та вивчається питання встановлення додаткових баків у місцях, де є активніше їх наповнення і відчувається нестача. Рішенням сесії сільської ради на забезпечення потреб централізованого вивозу ТПБ у 2024 році виділено понад 2,3 млн грн.Фото без опису

У поточному році плануємо реалізувати наш задум щодо облаштування контейнерних майданчиків, які дозволять усунути проблему з розлітанням сміття та неестетичним виглядом самого місця збору відходів, а ще створить комфортні умови для підходу до баків та під’їзду професійної техніки для вивантаження сміття. Ми анонсували про їх будівництво ще минулого року, проте враховуючи обмежений бюджет громади, було прийняте рішення спрямувати основну частину власних кошти на будівництво шкільних укриттів, щоб відновити очне навчання в освітніх закладах громади. Тож, надалі працюватимемо над тим, аби вже навесні помаленьку розпочати облаштування вище згаданих майданчиків.

Аналізуючи ставлення населення до цієї послуги можемо з прикрістю констатувати, — далеко не всі громадяни відповідально та по-людськи ставляться до сортування та виносу сміття. Досить часто ми спостерігаємо картину, що поряд з порожніми баками наші люди лишають перевовнені пакети та навіть цілі мішки зі сміттям поруч, лінуючись при цьому просто відкрити кришку контейнера. Як наслідок, уже за кілька хвилин купи сміття стають «здобиччю» вуличний собак, яких наші мешканці часто лишають без прив’язу, і воно розтягується в різні боки, розлітається від поривчастих вітрів, а в літню пору ще й загнивається, створюючи антисанітарію на вулицях громади.

На наш погляд, причиною такого відношення є неосвіченість та недалекоглядність. Люди не ставляться до сміттєвого питання стратегічно. Утім, ми намагаємося зробити все можливе, аби організацію збору та вивозу сміття можна було сміливо назвати успішною. От тільки населенню потрібно розуміти, що за тиждень-два ми високих показників не досягнемо. Проте ми віримо, що вкладаючи у цю справу час і трішки ресурсів, ми таки дочекаємось позитивних результатів, але тільки при цілковитому розумінні та за підтримки населення.

Разом із тим, доводимо до відома про те, що згідно ЗУ «Про управління відходами» вже в наступному, 2025 році, Березівська сільська рада планує провести конкурс на визначення переможця на здійснення операцій зі збирання та перевезення побутових відходів. Переможець даного конкурсу заключатиме індивідуальні договори вже безпосередньо з мешканцями громади.

Немає сумнівів, що з часом ми еволюційно змінимо своє ставлення до поводження зі сміттям, але слід пам’ятати, що для спільного результату варто кожному починати з себе!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь