A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ВІТАМІН С?

Дата: 04.04.2023 14:28
Кількість переглядів: 69

Фото без опису4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають аскорбіновою кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму.

Цифри і факти

• Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

• 1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року, Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку -- це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .

• Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.

• Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з'являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.

• У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.

Чому важливий вітамін С?

• зміцнює імунну систему;

• бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів;

• розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;

• бореться з інфекціями;

• поліпшує всмоктуваність заліза;

• захищає від цинги;

• запобігає захворюванням серцево-судинної системи та онкології;

• контролює рівень холестерину;

• знижує ризик розвитку катаракти;

• підтримує функціональний стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;

• запобігає передчасній появі проявів старіння - зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин;

• зменшує тривалість застуди;

• прискорює загоєння ран;

• допомагає в лікуванні астми.

Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?

• сухість шкіри;

• болі в м'язах і суглобах;

• слабкість волосяних фолікулів;

• втрата ваги;

• кровоточивість ясен;

• кровотечі з носа;

• тривале загоєння ран.

Де знаходиться вітамін С?

• Цей вітамін міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці. Також його багато в апельсинах, грейпфрутах, броколі та ківі.

• В аптеках можна купити аскорбінову кислоту – це також вітамін C, просто в дещо іншій формі.

• Вміст вітаміну C зменшується, якщо свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці.

• У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози. Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність - тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.

Відділ комунікації, організаційної

та інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь