A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

РАННІ ОВОЧІ ТА ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄМННЯ НІТРАТАМИ

Дата: 10.04.2023 16:36
Кількість переглядів: 48

Фото без описуНітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами навколишнього середовища. Джерелом такого забруднення можуть бути азотні добрива; продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи; побутові речовини; тощо.

Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів.

Нітрати викликають метглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – рак, вони руйнують нервову і серцево-судинну систему, впливають на розвиток ембріонів.

Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

• овочі, фрукти та зелень;

• м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);

• сири (застосовують у виробництві);

• вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм).

До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, буряк, редька тощо), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь; до середньонітратних (180-700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди. Майте на увазі, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія, можливо прояви алергічної реакції.

Високонітратні продукти, при систематичному їх вживанні, викликають метгемоглобінемію, основні симптоми якої проявляються в наявності синюшності обличчя, головного болю, підвищеної стомлюваності, зниженої працездатності, задишки, порушення серцевого ритму, втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.

Накопичуючись у токсичних концентраціях в ґрунті, рослинах, воді та харчових продуктах, нітрати є причиною як гострих, так і хронічних (часто безсимптомних) отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.

При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.

Гострі отруєння трапляються при вживанні води, продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливими до надлишку нітратів є діти до 10 років.

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області застерігає:

• не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі;

• з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;

• при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;

• перед вживанням фруктів та овочів ретельно їх мийте, обробляйте окропом та чистіть від шкірки.

• Бережіть себе та здоров'я своїх близьких!

Борис Гущин,

начальник Житомирського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь