A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ІВАН КИРИЧУК: «ЕФЕКТИВНА ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ — ВАКЦИНАЦІЯ»

Дата: 02.02.2024 17:35
Кількість переглядів: 39

Фото без опису2 лютого на майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо епідемічної ситуації з грипу на Житомирщин.

Подаємо текст виступу на брифінгу виконувача обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Івана Киричука.

«Від початку епідсезону, тобто з жовтня 2023 року, на грип та інші гострі респіраторні інфекції (до яких відносяться парагрип, аденовірусна інфекція, респіраторно-синцитіальна інфекція, риновірусна інфекція, COVID-19) в області захворіло 136895 осіб, в тому числі 79482 дітей. Вакциновано проти грипу 3414 осіб.

Показник захворюваності за 4-й тиждень поточного року на ГРВІ, включно із COVID-19, становить 961,9 на 100 000 населення, що на 67% більше епідемічного порога, розрахованого для області, та на 40% більше аналогічного показника минулого тижня.

Відмічається збільшення числа випадків захворюваності серед дітей у віці до 17 років. Районні відділи Житомирського ОЦКПХ інформують керівників територіальних громад про результати щотижневих моніторингів захворюваності населення на грип та ГРВІ для прийняття рішень щодо введення обмежувальних заходів в окремих навчальних закладах – це призупинення навчання на термін до 14 днів або переведення на дистанційну форму навчання на весь період епідемічного підйому захворюваності на ГРВІ та грип.

Керівникам закладів освіти необхідно проводити щоденний моніторинг відвідуваності учасників освітнього процесу із з’ясуванням причини їх відсутності. У разі виявлення 50% відсутніх дітей з приводу захворюваності на грип та ГРВІ в одному класі або високій захворюваності у 20% класів навчального закладу - органи місцевого самоврядування повинні приймати рішення про введення обмежувальних заходів у вигляді призупинення навчально-виховного процесу терміном на 10-14 днів або переведення на дистанційну форму навчання на весь період епідемічного підйому захворюваності на ГРВІ та грип.

Грип — це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій, але набагато небезпечніший.

Як можна заразитися вірусом грипу

Вірус грипу передається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом та внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м).

Як довго є заразним хворий на грип

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, сім днів.

Ускладнення грипу

Найчастіше це пневмонія, а також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як попередити зараження грипом:

- уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

- уникайте місць великого скупчення людей;

- часто провітрюйте приміщення;

- часто мийте руки з милом;

- не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;

- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

- дотримуйтесь кашлевого етикету-прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю.

Найефективніша профілактика грипу — це щорічна вакцинація.

Щорічна вакцинація від грипу — це найкращий спосіб:

- зменшити ризик захворіти на грип;

- зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику

1. Медичні працівники.

2. Вагітні - вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

3. Літні люди 60 + – імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом.

4. Люди із хронічними захворюваннями – за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується.

Житомирський ОЦКПХ здійснює щотижневий моніторинг за станом захворюваності та щепленості населення на грип та ГРВІ та ковід-19, проводить вірусологічний моніторинг за циркуляцією збудників цих збудників. Як приклад - мобільною вірусологічною лабораторією нашого центру з 19-ти обстежених пацієнтів стаціонару в Звягельській лікарні виявлено16 випадків пандемічного штаму грипу Н1 N1. Отже, питання захворюваності на ГРВІ та грип залишаються актуальними».

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь