A A A K K K
для людей із порушенням зору
БЕРЕЗІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ВІТАМІНИ НАВКОЛО НАС: СТОЛОВИЙ БУРЯК

Дата: 15.03.2024 15:14
Кількість переглядів: 14

Фото без описуЗ давніх давен люди використовували цей овоч, в основному, як лікарську рослину, а вже пізніше як овочеву. Вживали в їжу лише листки, бо коренеплід був несмачний. Багато часу пройшло з тих пір, аж поки отримали буряк із червоним коренеплодом, який має ніжний соковитий м’якуш. Нині буряк столовий — найпоширеніша і найбільш вживана овочева культура, яка має багатий хімічний склад по вмісту поживних речовин.

✔ Сік буряка виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію. Він стимулює шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір. Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості соку буряка столового.

✔ Вживання буряка є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах.

✔ Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин, багатий клітковиною.

✔ Страви з буряка володіють лікувально-дієтичними властивостями, впливають на обмін речовин і кровотворення. Особливо корисно вживати буряк в салатах, борщі людям, які страждають ожирінням, захворюваннями печінки і нирок.

✔ Три столові ложки соку з сирого буряка і картоплі, що приймаються щодня, допомагають здолати неврози, депресивні стани і нервові розлади. Листя буряка знімає головні болі. Потріть в руках буряковий лист і прикладіть його на лоб — через п’ятнадцять хвилин головний біль відступить.

✔ Буряк має протизапальну і ранозагоювальну властивості. Кашку з сирих коренеплодів рекомендують прикладати до пухлин і виразок для їх розм’якшення, а також використовувати для зняття зубного болю. Буряк також вважається відмінним засобом від цинги.

✔ У народній медицині для підвищення рівня гемоглобіну в крові використовували буряк у поєднанні з морквою та чорною редькою. З цих овочів відтискають сік (1:1:1) і зливають у темну пляшку. Обліплюють її тістом і ставлять у духовку або піч «упрівати». Після цього суміш треба пити по 1 столовій ложці тричі на день.

✔ Також червоний коренеплід містить багато йоду. А це — здоров’я щитоподібної залози — пам’ять, бадьорість, працездатність.

Крім того важливо знати:

Червоний буряк (коренеплід і бадилля) цінне джерело фолату. Фолат - це основа для утворення натуральної фолієвої кислоти. Фолієва кислота омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров'яних тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок, набагато корисніше, ніж фолієва кислота отримана синтетично. Щоденне вживання буряка дозволяє виключити добавки фолієвої кислоти отриманої штучно.

Лютеїн і зеаксантин містяться в червоному буряку у великій кількості, допомагаючи загальмувати і навіть вилікувати макулярну дегенерацію і інші хвороби очей, допомагаючи людям похилого віку впоратися з проблемами із зором.

Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації організму, завдяки наявності фітонутрієнтів. Буряк бореться з раком, бадьорить, покращує зір . Корисні властивості столового буряка робить його гідним Вашого раціону харчування. Листя буряка смаком схожі на шпинат і дуже поживні. Листя добре зберігаються в холодильнику і вживаються гурманами в свіжому вигляді, з додаванням невеликої кількості рослинного масла, соку лимона або лайма, приправлені спеціями.

Увага! Кому не можна вживати буряк.

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній хворобі. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам. Не рекомендується продукт при гастриті.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та

інформаційно-роз’яснювальної роботи

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та

профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь